Gordon Scotch – Brouwerijgroep Antony Martin (Genval)

Met het aanbreken van de duistere en koude tijd vonden we het tijd voor een hartverwarmende klassieker die het tot onze verbazing nog nooit tot bier van de maand had geschopt.
Te voordehandliggend misschien, deze Gordon Scotch?

Donker bier van 8% alc.
Bijna zwart, maar toch een rode gloed onder het licht beige schuim. Helder bier dat niet hergist is.

Zoetig aroma.
We ruiken gekonfijt fruit en rozijnen en wat wijn.
Een zweem van zoethout, maar geen enkel gebrand aroma, wat je van een dergelijk donker bier wel zou verwachten.

Zeer toegankelijke zoetige aanzet waarbij iemand aan kersen en rozijnen denkt.
Kandij neemt de overhand in de smaak maar wordt wel goed gebalanceerd met een hopbitterheid die op de achtergrond voor een zekere verfrissing zorgt.
Wat metalisch op de tong.

Dit is een zoet bier, maar het voelt niet plakkerig en gaat niet vervelen.

Er is heel wat over te zeggen en dat is goed.
Het bier komt zelfs verfrissend over met een mild hopbittere afdronk.
Lees verder Gordon Scotch – Brouwerijgroep Antony Martin (Genval)

Orval oud vs jong

Orval heeft de laatste jaren een sterke opmars gekend.
Het bier is gewild en dus schaars, dat voedt uiteraard de discussies tussen bierliefhebbers.

Orval is inderdaad een bijzonder bier.
Het wordt gebrouwen sinds de jaren 1930 door de Trappisten van de abdij Notre Dame d’Orval en was voor die tijd bijzonder bitter. Sinds het begin van het nieuwe millennium worden bittere bieren steeds meer geapprecieerd door een altijd groter wordend publiek en werd Orval zo populair dat er een ware schaarste ontstond.

In de oorspronkelijke brouwinstallatie werd Orval in open koelschip gekoeld (zoals dat nu nog gebeurt bij sommige lambiekbieren).
Het gevolg was dat de kwaliteit nogal wisselvallig was, maar ook dat Orval een eigen uniek aroma van wilde gist had.
Het bier rijpte niet op houten tonnen, dus alleen het aroma van de wilde gist was aanwezig in het bier, zonder de typerende zuren van een lambiek.

Toen een nieuwe brouwinstallatie werd gebouwd om aan de moderne vereisten te voldoen en een stabiele kwaliteit te verzekeren was die wilde gist een grote zorg.

In samenwerking met de universiteit van Gent werd de bijzondere gist van Orval geselecteerd en verder gekweekt om de Orval zijn bijzonder aroma te blijven geven.
Lees verder Orval oud vs jong