Bierfestival te Brugge (02-02-2014)

Het bierfestival van Brugge (BAB) heeft zijn oude locatie aan de Hallentoren wegens het grote succes moeten verlaten en vond nu plaats in de Beurshallen.
De verhuis werd door velen (waaronder onszelf) betreurd.
De locatie aan in de Lakenhallen in de schaduw van de Hallentoren was zonder meer uniek.
Maar ook zondermeer te klein geworden, zowel voor het talrijke publiek als voor de talrijke brouwers.

Na de algemene vergadering vertrokken we dus met een achtkoppige Ambibrew delegatie richting Brugge.

Onze secretaris moest jammer genoeg forfait geven wegens nekklachten. De verhuis naar de Beurshallen heeft ook zeker zijn invloed op de sfeer.
Wie al op het Zythos-festival in Leuven is geweest zal zeker de vergelijking gemaakt hebben.
En dit zowel in negatieve zin als in positieve zin.

Het bierfestival is zijn eigenheid kwijt in die zin dat er geen verdwaalde toeristen meer aan te treffen zijn.
In de Lakenhallen liep je wel eens een verwonderde Japanner tegen het lijf die zich de ogen uitkeek op dit evenement.
Er zijn veel buitenlanders, dat zeker, maar die zijn er bewust voor het bierfestival.
De kindvriendelijkheid van het festival was al enige jaren in dalende lijn wegens plaatsgebrek.
Nu er meer plaats is, is er toch helemaal niets meer voorzien voor de kinderen.
En de plaats… tja… wat kan nu tippen aan de middeleeuwse hallen?

Dit is een bierfestival geworden voor zij die er écht willen zijn.
En dat is dan meteen ook het positieve.
Het bierfestival is het tweede grootste van het land (na Zythos in Leuven) en zet zich vanaf nu ook op de kaart als het tweede meest prestigieuze festival wat betreft het aanbod. In

Leuven slooft elke zichzelf respecterende brouwer zich uit om iets nieuws of exclusief voor te stellen.
Een trend die zich ook in Brugge begint te ontwikkelen en in dit concept ook steeds sterker zal worden.

Alle bieren opsommen die we geproefd hebben zou ons veel te ver leiden.
Toch willen we niet nalaten enige van de meest opvallende bieren te vernoemen.

Eerst was er de 1894, het nieuwe bier van brouwerij De Brabandere (voorheen Bavik).
Een stevige tripel met een scheutje verzuurd bier dat gerijpt is op de eiken foeders in de brouwerij.
Door iedereen unaniem als een origineel en lekker bier bevonden.

We landden ook bij de brouwers van Alvinne die een twintigtal bieren aan het publiek voorstelden.
Allerhande soorten bier gerijpt op allerhande soorten vaten (wijn, cognac, whisky,…)
De liefhebbers van dit soort experimenten konden hun hart hier ophalen ondermeer met de Balthazar op bourgognevaten.

De Musketeers (zie vorige editie), kunnen zich ook altijd aan een bezoekje van Ambibrew verwachten.
Dit keer hadden ze hun Troubadour Magnum in petto met extra dry-hopping met Galaxy hop.
Eerlijk… goed bier, maar de versie met Sorachi Ace was net dat tikkeltje beter.

En uiteraard moesten we ook eens passeren bij brouwerij Boelens om de Tripel Klok even te checken.
Jammer dat ze de versie die op whisky-vaten lagerde niet bij. Misschien in Leuven…

Tegen de tijd dat wij de zaal verlieten begon ze al goed leeg te lopen. En dat bedoelen we zowel letterlijk als figuurlijk.
Het sanitair was duidelijk twee dagen intens gebruikt, het volk begon naar huis te gaan en een behoorlijk aantal bieren was niet meer beschikbaar.

Volgend jaar zien ze ons zeker terug, maar eerst nog naar Zythos in Leuven!

Zundert, trappistenbrouwerij De Kieviet (Zundert, Nederland)

Zoals u in de vorige edities van Ambibrew al kon lezen komen er de laatste tijd af en toe weer nieuwe trappistenbieren op de markt.
Tijd om één van die nieuwkomers te proeven.

In Nederland wordt sinds kort “Zundert” gebrouwen.

Het ontwerp van het etiket is duidelijk gebaseerd op dat van die andere Nederlandse trappist: La Trappe.
Het gotisch raam, het lettertype, de kleurencombinaties,…
Aantrekkelijk, maar wat meer originaliteit had gemogen.

Belangrijker is uiteraard het bier zelf.
Oranje of licht amber kleurig en vrij helder bier.
Wie de gist in het glas giet krijgt een lichte gistsluier.
Er is overigens weinig smaakverschil als je de gist in het bier giet of niet.

Sterk fijn schuim dat niet helemaal wit is en een rustige pareling.

Het aroma is vrij gesloten.
We ruiken wat hopbloemen en wat zoetigheid, maar niets dat overheerst.

De smaak zet gematigd aan.
Wat dunnetjes voor een bier van 8% alc.
Er komt ook een licht houtige zoetigheid opzetten die wat neigt naar een “Speciale Belge” zoals Palm.

Naar de afdronk toe komt de hopbitterheid steeds meer opzetten en in de afdronk blijft het hopbitter lang hangen.

Goed gebrouwen bier dat een groot publiek kan aanspreken. Maar om te spreken van een revelatie… nee, dat niet.
Ons testpanel had eigenlijk wat meer eigenheid verwacht van een nieuwe trappist.

De Zundert kan je vergelijken met die andere “nieuwe” trappistenbieren Benno en Mont des Cats.

Voor de meer gevorderde bierliefhebber had het misschien iets origineler en zeker voller van smaak gemogen.