UiT op de Avondmarkt Maldegem (17-09-2010)

Het was druk in september voor Ambibrew want op vrijdag 17/09/2010 waren we alweer in actie.

Dit keer mochten we ons kraampje versieren op de Avondmarkt te Maldegem ter gelegenheid van de Cultuurmarkt. De kermis in Maldegem wordt jaarlijks ingeluid door een avondmarkt. Daarop staan niet alleen verkopers, maar ieder jaar krijgen de plaatselijke culturele verenigingen ook de kans om hun activiteiten voor te stellen. Voor het eerst greep ook Ambibrew die kans.
U hoeft natuurlijk niet overtuigd te worden, beste lezer, maar velen zijn nog steeds niet overtuigd dat ambachtelijk gebrouwen bier een echt cultuur-gegeven is voor België. Daarom vonden we het geschikt dat Ambibrew aanwezig zou zijn op de avondmarkt tussen de andere culturele verenigingen.

Hoe konden wij onze boodschap beter duiden dan met een flyer? Juist, met een eigen biertje. De Grenadier vloeide dan ook rijkelijk in ons kraampje, ondanks het feit dat tegenover ons gratis (!) cava werd uitgeschonken door het Wit-Gele kruis. Dat wil toch wel wat zeggen… .

Met op de achtergrond een gevarieerde mix van Maldegems talent op het podium, gaande van rockgroepjes tot “Klopperdansers” hielden we ons kraampje open tot rond een uur of tien.

Na de opkuiswerd er nog een glas gedronken op de geslaagde avond.

Ledendag (12-09-2010)

Daags na het bierfestival te Brugge moest het Ambibrew-bestuur alweer vroeg uit de veren om alles klaar te zetten voor de tweede ledendag.

Vorig jaar ontvingen we veel positieve reacties op onze ledendag. Dus wilden we ook dit jaar onze leden weer eens in de bloemetjes zetten en een fijne familiedag bezorgen.

In de voormiddag zetten we de tent en al het toebehoren onder dreigende wolken klaar. Maar tegen de middag brak de zon door en tegen de tijd dat het springkasteel opgeblazen was en de eerste aanwezigen een biertje in de hand hadden konden we genieten van een welkom nazomertje.

Wie er niet bij was had ongelijk. De geur van gebraden worst, een eigen gebrouwen Ambibrew-biertje, de locatie aan het Oud St-Jozef, het kon niet stuk. De prijswinnaars van de tombola kunnen thuis nog eens nagenieten van onze ledendag.

De speech van de voorzitter mocht uiteraard niet ontbreken. Onze voorzitter benadrukte nogmaals dat een vereniging niet zonder zijn leden kan en ook via deze weg willen wij zowel de aanwezige als niet-aanwezige leden bedanken voor de steun.

Bierfestival te Brugge (11-09-2010)

Voor het eerst vond het bierfestival in Brugge niet in november plaats, maar wel in september. Door het goede weer op 11/09/2010 bleek dit een prima keuze te zijn van de organisatie.

Zoals gebruikelijk stonden meer dan 60 brouwers met meer dan 250 bieren op de eerste verdieping van de Lakenhallen in de schaduw van de Halletoren om hun bieren aan de man te brengen. Door het mooie weer was het op die verdieping veel minder druk dan andere jaren. De binnenplaats van één van de meest indrukwekkende middeleeuwse gebouwen van ons land was omgetoverd tot één groot terras waar de meeste aanwezigen zich bevonden.

De Ambibrew-delegatie hield zich op onder de gewelven van het gelijkvloers waar we al ieder jaar onze biertjes degusteren. Het bierfestival in Brugge wordt georganiseerd door BAB (Brugse Autonome Bierproevers). Het mooie aan dit bierfestival is niet alleen de goede organisatie, maar ook de combinatie van factoren. Op één van de mooiste en toeristische plaatsen van Vlaanderen kun je er een biertje proeven aan democratische prijs (1,25 Euro voor 15 cl). Bovendien heb je de keuze tussen de echte klassiekers of zeer onbekende biertjes. 
We proefden onder andere de biertjes van Hof Ten Dormaal, een landbouwer die zijn bier brouwt met eigen gekweekte gerst en hop (daarover in een later tijdschrift zeker nog meer), maar we sloten af met een Deus van Bosteels.

Bacchus Kriekenbier

Dit bier oogt zeer mooi en artisanaal in de 37,5 cl champagnefles met kurk en het papieren wikkel. Bacchus was het eerste bier van hoge gisting dat de brouwerij Van Honsebrouck in 1953 brouwde. Het is een Oud Bruin bier. De typische stijl voor het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen. De versie die wij proefden was de kriek-versie.

Het bier is bruin met een prachtige rode schijn. Het schuim is beige met een roze toets. Het is stevig en fijn.
In het aroma vooral fruit. Krieken uiteraard, kersen, zelfs banaan en veel snoepgoed.
De smaak zet zeer zoet aan, vooral het snoepgoed (denk aan “poepkes”) overheerst de smaak en maakt het bier wat plakkerig.
Pas in de nasmaak komt enige complexiteit naar voor die het aroma ons liet vermoeden. Naast de zoetigheid komt een lichte bitterheid naar voor een een lichte houtige toets.
5,8% alc

Wij vonden het jammer dat zoveel moeite gedaan wordt om een lekker complex bier te brouwen en het te laten rijpen op eiken vaten als het dan nadien zoveel met smaakstoffen wordt aangezoet dat van de complexiteit niets overblijft.

Voor de liefhebbers van zoet fruitbier.