Ambachtenmarkt Middelburg (26-04-2009)

Naar jaarlijkse gewoonte eerde men in Middelburg Maldegem eind april Pieter Bladelin, de stichter van het stadje. Intussen ook naar jaarlijkse gewoonte was Ambibrew Vzw er aanwezig om een biertje te brouwen.

Wanneer wij er arriveerden was lagen het bezoekerscentrum en het klooster er nog slaperig bij onder de kerktoren en op het dorpsplein waren enkele middeleeuwers hun ontbijt aan het warmen op een houtvuur. Blijkbaar hadden zij daar de nacht doorgebracht in hun tenten.

Met onze aankomst werd ook een einde gemaakt aan de rustige zondagmorgen. Ketels werden gelost, de tent werd gezet, mout werd geschroot en water werd gewarmd. Binnen de kortste keren werd Middelburg ondergedompeld in de geur van opwarmende mout.

Het werd een mooie dag en in de voormiddag werd het bezoekerscentrum (her)opend in het bijzijn van Pieter Bladelin en zijn gade. Zij en hun trouwe beul zijn ieder jaar graag geziene gasten aan ons kraampje.

Tegen de namiddag kwam er behoorlijk wat volk opdagen en onze beperkte biervoorraad minderde zienderogen. Tegen 14:30 uur stonden we al droog. Jammer voor enkele van onze trouwe leden die hun teleurstelling moesten verwerken met een Blonde Bladelin van het vat of een Arend Trippel. Toch ook niet slecht!. We werken overigens aan onze biervoorraad, want behalve op deze markt brouwden we de week nadien nog eens in Donk.

Wij, en onze buren met gebraden worsten, voerden een hevige strijd voor wie het meeste aroma’s kon verspreiden. Andere aanwezigen zoals een barbier, een gesmaakte kinderanimatie, een waarzegster, … vermaakten het publiek elk op hun wijze.

Tegen 17 uur zat ons blonde biertje in de gistingsvaten en konden we vertrekken om een frietje te stekken.

Brugge Tripel – FAXE Premium (Deens)

Brugge Tripel

Ons eerste biertje van de maand maart was een Brugge Tripel van de brouwerij Palm. Bij deze degustatie moet vooraf gesteld worden dat dit bier gedurende een zeer ruime periode gerijpt is in een 1,5 liter fles op kurk, wat zeker invloed heeft op de smaak. Aan de verpakking wordt overigens veel aandacht geschonken bij dit bier. De flessen van 1,5 liter hebben geen etiket, maar zijn bedrukt.

Dit licht amber bier van 8,2% alc dat hergist op de fles is helder tot licht gesluierd. Naar het einde van de fles toe werd het bier troebelder. Het bier heeft een dikke schuimkraag die gebroken wit is en ondanks de grote bellen stevig op het bier blijft staan, mede dankzij een rustige, maar constante pareling.

In het aroma vooral fruit zoals perzik en framboos, maar ook alcohol en gist.

De smaak is vol en rond een evenwichtige afwisseling tussen moutig zoet en een weinig hopbitter, onderbroken door een lichte maar scherpe zurigheid die naar de zijkant van de tong trekt. 
Hout, fruit en alcohol vervolledigen een complexe smaakbeleving. 
Pas in de nasmaak komt de echte hoppigheid naar voor, aangevuld met opnieuw de zurigheid die aan thee van wilde kersen doet denken.

Door de lange rijping heeft dit bier een zeer vol fruitig aroma gekregen en werd de zure toets versterkt. De smaken van ons proefpanel bleken nog maar eens te verschillen over of de rijping al dan niet een verbetering betekende voor dit bier.

Ooit werd de Brugse Tripel gebrouwen in de brouwerij De Gouden Boom in de Langestraat te Brugge. De brouwerij raakte in verval en het succes van het bier taande, tot de brouwerij Palm zowel de brouwerij als het bier overnam in de jaren ’90. De brouwerij werd een brouwerijmuseum en het bier werd herdoopt tot Brugge Tripel. Het brouwerijmuseum sloot intussen ook zijn deuren. De mooiste stukken zijn te zien bij brouwerij De Halve Maan, eveneens in Brugge.

FAXE Premium (Deens)

Regelmatig proeven we een buitenlands biertje. Deze keer werd onze nieuwsgierigheid gewekt door een Deense pils: FAXE. Het witte blik van maar liefst één liter met vikingkop trekt zeker de aandacht.

Dit bier van 5,2% alc is vanzelfsprekend kristalhelder en blond zoals het een pils betaamt, hoewel dit bier net een tikkeltje donkerder is dan de gemiddelde pils. De witte schuimkraag is wandklevend, fijnmazig en vrij stevig.

In de geur vooral Saaz-hop en iets metalisch. Een typische pilsgeur. Het metalisch tintje zou natuurlijk van de verpakking kunnen komen.

De smaak zet aan zoals de gemiddelde pils, vrij neutraal en hoppig. Nadien komt het metalisch tintje weer opzetten. De smaken verdwijnen snel om plaats te maken voor een bloemige moutigheid.

Vooral de moutigheid blijft hangen in de nasmaak, met een totaal gebrek aan bitterheid. Een moutigheid die er een beetje te veel aan is en doet denken aan Stella NA of Tourtel.

De Deense brouwerij FAXE werd opgericht in 1901 in het stadje Fakse in Denemarken en maakt nu deel uit van de groep Royal Unibrew.