Ambachtenmarkt Middelburg (B) (27-04-2008)

Voor de tweede maal in twee jaar waren wij op zondag 27 april aanwezig op de ambachtenmarkt te Middelburg.

Zoals vorig jaar beloofde het alweer een prachtige dag te worden, al stond er dan wel een beetje meer wind waardoor wij onze tentjes toch goed moesten verankeren.
In ieder geval, het Bladelincomité had weer voor alle benodigdheden gezorgd en ondanks het feit dat wij niet te veel hadden geslapen (Ambibrewuitje gehad de vorige dag…) konden wij toch weer tijdig van start gaan met onze jaarlijkse outdoor-brouwing.

Dat zo’n brouwing trager gaat dan indoor spreekt voor zich, maar met de wind die er stond dienden wij toch met alle middelen de vlam onder de ketel te houden. 
Aan onze toeschouwers zal het zeker niet gelegen hebben. Velen toonden grote interesse en ook onze mede-standhouders kwamen al eens een biertje van eigen makelij proeven. 
Als eigen ambachtelijk gebrouwen biertje hadden wij dit jaar als proevertje ons ‘Aube-bier’ mee en dit werd door het publiek blijkbaar algemeen goed bevonden.
In de namiddag liep het pas echt goed vol op de ambachtenmarkt, wat onze beperkte voorraad Aube-bier dan ook aanzienlijk deed slinken en uiteindelijk tot nul wist te herleiden.

Bijna gelijktijdig was ons nieuwe bier gebrouwen en konden de gistingstonnen worden gevuld. 
Dit bier, waarvoor wij nog geen naam hebben maar dewelke spoedig bekend zal worden gemaakt, zal zeker op één van onze volgende activiteiten kunnen worden geproefd. 

Hierna bezochten wij nog eens onze collega-brouwer van Brouwerij De Ryck waar wij nog een heerlijke Arend Triple en Dubbel door onze dorstige kelen spoelden om daarna naar huis te vertrekken.

Een heel aangename en toffe dag !! Tot volgend jaar !!

Uitstapje naar Gent (26-04-2008)

HET moment waar we bij Ambibrew altijd naar uitkijken is het jaarlijkse uitje met het bestuur en de echtgenotes.

Dit jaar waren de weergoden ons uitermate goed gezind met een temperatuurtje dat de 25°C toch wel heel dicht benaderde, geen wolkje aan de hemel en een licht briesje dat ons een beetje verkoeling bezorgde.

Alvorens onze trip aan te vatten werd er eerst nog een kleine vergadering ingelast om de stand van zaken ivm de lopende items te bespreken en ook in het kort eens te overlopen wat ‘s anderendaags (ambachtenmarkt in Middelburg) nog in orde moest gebracht worden.

Na de vergadering en in afwachting van onze echtgenotes werd het biertje van de maand nog geproefd en geëvalueerd en placeerden we ons buiten in het zonnetje. We ontkurkten voor de allereerste maal één van onze nieuwe Meibock biertjes, namen er een goede slok van en waren unaniem van oordeel dat dit een uiterst geslaagd recept is.

In de latere namiddag vatten we onze trip aan die ons naar Gent leidde. 

Gelegenheidsgids Sylvie had het één en het ander opgezocht over de geschiedenis van stad van Keizer Karel en de Stroppendragers, leidde ons rond naar enkele bezienswaardigheden en verraste ons met interessante weetjes over allerhande geschiedkundige zaken.

Toerist zijn op nauwelijks 30km van de deur, het is een unieke ervaring. De tocht leidde ons langs het St.-Michielsplein, de Gras- en Korenlei, het Gravensteen, Prinsenhof, Augustijnenkaai naar de Groentenmarkt.

Daar begonnen we, gezien de tropische temperatuur, toch wel dorst te krijgen en bezochten we het welbekende café het “Waterhuis aan de Bierkant”. 
Een uitgebreide bierkaart viel ons meteen op en we bestelden één van de huisbieren namelijk Gandavum, een blond volmoutbier van 7,5%alc dat lichtjes troebel is, ge-dry hopt en exclusief van het vat te verkrijgen is in dit etablissement. 
Het huisbier viel zeer in de smaak en, in afwachting van het bezoek aan het restaurant, vonden we de tijd om er nog één te consumeren.
De Oude Orval van 2005 viel me persoonlijk zeer in de smaak en deze accentueerde nog rijkelijker zijn fruitige geuren en smaken dan dat we dit bij en “gewone” Orval toch al gewend zijn.

De klok naderde 8 uur en we werden verwacht in Japans restaurant “Amatsu”, gespecialiseerd in Sushi & Sashimi & Traditionele Japanse warme gerechten : Tempura, Tonkatsu en Terriyaki alwaar we een hapje gegeten hebben. Het eten met stokjes was niet voor iedereen even evident, maar lukte tocht bij iedereen zonder veel problemen.

Rond half twaalf was het dessert verorberd en werd er besloten om nog eens af te zakken naar onze contreien om daar nog een afsluiter te drinken want ’s anderendaags stond alweer een nieuwe activiteit op ons programma.

Gulden draak (brouwerij Van Steenberge-Bios te Ertvelde)

Passend in onze uitstap naar Gent, drinken we een Gulden Draak.

Een donker helder bier met een kastanje-rode schijn, bekroond met een fijnmazige dikke beige schuimkraag. Hergist, maar het gistdepot is klein.

Het bier heeft een zoete en alcoholische geur met toetsen karamel en rozijnen.
De smaak is eerder verrassend. Wel moutig en vol, maar niet echt zoet. Eerder droog met een gebrande toets. Een zachte bittere nasmaak, maar je voelt de alcohol stromen door je lijf!

Zeker een klassebier, maar met zijn 10,5°alc en 23° plato geen doordrinker. Een biertje om rustig van te genieten. Zowel de verpakking als het uitzicht van het bier zelf met de dikke fijne schuimkraag tonen aan dat dit geen “gewoon” biertje is.

De flesjes zijn van het “steini”-type, maar ze zijn ondoorzichtig wit met een zwart etiket met de draak van het Gentse Belfort in het goud afgebeeld. Chique! Momenteel is men Augustijn bij Van Steenberge aan het restylen. Laat ons hopen dat de Gulden Draak even stijlvol blijft.